Drumul lung al alimentelor

Majoritatea fructelor și legumelor trec prin mai multe mâini înainte de a ajunge în piețe. De multe ori mărfurile sunt amestecate și revândute. Astfel se pierde controlul calității acestora.

În lungul lanț trofic mai mult au de câștigat cei care desfășoară activități comerciale decât producătorul însuși.

Deși legumele sunt ieftine au valori nutriționale mari și sunt benefice sănătății noastre. Cu toate acestea sunt neglijate de consumatori în favoarea produselor de origine animală. Dacă bunicii noștri aveau parte de carne doar la sărbători, având o alimentație preponderent vegetariană, acum lucrurile stau exact invers, din nefericire.

Prețul rușinos de mic al fructelor și legumelor autohtone în comparație cu celelalte produse alimentare, interesul redus pentru acestea, lipsa de cunoștințe în domeniul agricol ale cumpărătorilor, înființarea lanțurilor de magazine cu standarde și acționariat străin a condus la nevoia producătorilor autohtoni de a căuta soluții în vederea maximizării profitului lor. O parte din pierderi au fost acoperite de utilizarea în exces a insecticidelor, fungicidelor, pesticidelor…  O altă parte a fost acoperită de realizarea de noi soiuri mai rezistente și mai frumoase. De asemenea, introducerea fertilizării chimice în exces a crescut producția, dar nu și calitatea produselor. Treptat soiurile vechi, cu valori nutriționale și calități terapeutice de excepție, au dispărut. Cumpărătorii sunt complici la acest genocid alături de producători, pentru că au cumpărat și continuă să cumpere pentru aspect și mai puțin pentru gust și miros. Dacă ei ar fi cerut produse de calitate această transformare masivă nu s-ar fi putut realiza. Acum este din ce în ce mai greu să găsești produse de calitate, astfel devine dificil să le mai poți compara.

Uneori producătorii au norocul de a vinde cantități mari intermediarilor, bucurându-se că au economisit timp prețios și se pot ocupa de următoarele recolte. Intermediarul vinde la piețele angro scoțând un profit frumușel într-un timp scurt. De aici intervine comerciantul din piață, care numai producător nu este și care își „completează” cu ce i se pare că „va merge bine piața”. Apoi apari tu, orășeanul cu bani, șobolanul de birou, consumatorul naiv, care nu știe de unde provine produsul și nici nu știe la ce riscuri se expune. De multe ori este mai sănătos să mănânci o costiță decât o salată inundată cu cine știe ce substanțe toxice.

Totul pleacă de la educaţie! Educaţia trebuie făcută încă din primul an, acasă! Fiţi buni! Puterea exemplului este inimaginabilă ?

Dragi prieteni, hai să fim cumpărători inteligenți și să promovăm puținele produse autohtone de calitate care ne-au mai rămas.

Alegeți înțelept!

© atlasuldesanatate.ro

3466 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published.