Cofeina

Drogurile sunt substanțe solide, lichide sau gazoase a căror folosință se transformă în obicei și afectează funcționarea sistemului nervos. Dependențele se formează la nivelul creierului prin activarea repetată a căilor neuronale de recompense prin eliberarea de neurotransmițători cum este de exemplu dopamina. Activarea sistemului recompensei produce individului stări euforice de plăcere și de fericire întărind dorința de reutilizare a substanței respective.

Cofeina – substanța activă din boabele de cafea

Adenozina are rol în încetinirea activității neuronale și dilatarea vaselor sangvine. Deși adenozina și cofeina sunt substanțe diferite, cofeina se atașează la receptorii neurotransmițătorului adenozină și produce exact efectul invers, adică, accelerarea activității neuronale, constricția vaselor de sânge și eliberarea de adrenalină (de aici senzația de trezire). Cofeina din cafea este un drog care duce la dependență. Cafeaua naturală prăjită conține un element toxic foarte complex, numit cafeotoxina. În cafeaua preparată nu se găsesc aproape de loc lipide, iar protidele și glucidele se găsesc într-o cantitate infimă. Deci, în concluzie, valoarea nutritivă a cafelei este egală cu zero. Cafeaua tip ness conține o doză foarte mare de cofeină, iar cafeaua decofeinizată este și mai puțin recomandată, întrucât conține un solvent chimic foarte caustic.

Marii consumatori de cafea (cu sau fără cofeină) se expun unui mare risc: creșterea procentului de colesterol în sânge și mai mult de atât, deși cofeina nu este o glucidă stimulează pancreasul să secrete insulină ca și cum am mânca dulciuri. Consumul permanent de cafea instalează în timp așa numita vâscozitate mentală, diminuează puterea mentală și instalează dese crize de confuzie a ideilor. Produce incoerență musculară, tulburări ale simțurilor și stări de agitație (beție cafeică). În timp, cafeotoxina acumulată în organismul uman provoacă la nivelul sistemului nervos central o acțiune depresivă ce influențează toți centrii nervoși. Cafelei îi sunt necesare 24 de ore să treacă prin rinichi deci mai mult de o ceașcă de cafea pe zi este o sarcină mult prea dificilă pentru aceștia. În plus, cafeaua afectează absorbția fierului.

Sursa: atlasuldesanatate.ro

ATENȚIE!

Cafeaua este periculoasă și pentru că formează acid în stomac. Consumată după masă, forțează bolul alimentar să părăsească stomacul prematur și încetinește mișcarea intestinelor. Cafeaua dezechilibrează PH-ul organismului. De asemenea, are prostul obicei de a bloca circulația energiilor între principalii centri energetici ai corpului. Hrană pentru viață – Dr. Daniel Menrath

6174 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published.