Chefirul, sursa de sănătate

Vrei să fii sănătos și ai ales să nu mai consumi carne? Se vor găsi nenumărați specialiști să critice decizia ta. Dacă ai renunțat la carne dar consumi produse lactate nu ai făcut nimic. Din punct de vedere nutrițional, laptele este o carne lichidă. Ca orice aliment, are și părți bună și părți rele, însă în exces este mult mai dăunător decât carnea. Lactatele reduc cantitatea de calciu din organism! Aportul lor de calciu este mult mai mic decât consumul de calciu datorat lor.

În urma consumului de lapte și brânză am constatat următoarele efecte:

  • halenă,
  • balonare,
  • perturbări ale tranzitului intestinal,
  • ten gras (unsuros),
  • exces de sebum (însoțit de o posibilă cădere a părului),
  • oboseală, însoțită de lipsă de energie și de scădere a puterii de concentrare,
  • scăderea performanțelor fizice,
  • creșterea în greutate (mărirea țesutului adipos),
  • apariția unor dezechilibre și scăderea sistemului imunitar.

Eu am descoperit printre ele o excepție, un produs cu calități terapeutice care îți poate schimba viața. Acesta este chefirul din lapte de capră. Deși laptele bătut și iaurtul sunt tot produse pe bază de lapte fermentat, niciunul nu are efecte benefice vizibile precum chefirul.

Se suspectează că produsele lactate sunt mai vinovate de apariția cancerului decât carnea. Nu știu dacă și chefirul influențează apariția cancerului, însă chefirul din lapte de capră previne și remediază:

  • halena,
  • balonarea,
  • perturbările tranzitului intestinal,
  • apariția unor dezechilibre și scăderea sistemului imunitar.

În urma consumului moderat de chefir din lapte de capră (o cană) nu am observat efecte negative notabile… încă!

Dacă ești deranjat este suficient să bei o cană de chefir, iar efectele neplăcute vor dispărea ca prin minune. Încă o dovadă a faptului că nu ai nevoie de medicamente ca să te însănătoșești și nici de suplimente ca să îți păstrezi sănătatea.

© atlasuldesanatate.ro

Mai multe detalii despre chefir puteți găsi mai jos într-un fragment preluat de pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Chefir

Chefirul este un produs lactat din lapte fermentat, care își are originea în regiunea Caucaz. Este preparat prin introducerea granulelor de chefir în lapte. Granulele de chefir sunt o combinație de bacterii și drojdii (ciuperci) într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Această simbioză de substanțe formează granule care seamănă cu conopida. În zilele noastre, chefirul devine din ce în ce mai apreciat datorită noilor cercetări privind foloasele pe care le aduce sănătății. Granulele de chefir sunt o comunitate foarte dinamică și complexă de microorganisme în care se găsesc multe tipuri diferite de bacterii și ciuperci.

Chefirul tradițional este fermentat la temperatura camerei, de obicei fiind lăsat peste noapte. Datorită fermentării lactozei rezultă o băutură acrișoară, carbogazoasă și ușor alcoolică cu o consistență asemănătoare iaurtului diluat.

Chefirul previne mutațiile genetice și are proprietăți antioxidante. Se poate schimba conținutul nutritiv prin simpla fermentare pentru perioade de timp mai scurte sau mai lungi. Ambele etape aduc diferite beneficii sănătății. De exemplu, chefirul lăsat prea mult la fermentat (acest lucru face ca gustul să-i fie mai acru) mărește în mod semnificativ conținutul de acid folic. Chefirul contribuie, de asemenea, la digerarea lactozei în calitate de catalizator, din acest motiv fiind mai potrivit decât alte lactate pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză. S-a demonstrat printr-un studiu aplicat șobolanilor ca keefiranul din chefir reduce cazurile de hipertensiune și nivelul colesterolului din plasma sangvină.