- Modificările trebuie să fie progresive, astfel încât organismul să se adapteze noilor condiţii.
- Creşteţi progresiv aportul cerealelor integrale şi al produselor din cereale integrale.
- Consumaţi fructe şi legume cât mai variate.
- Înlocuiţi treptat carnea crescând aportul de proteine vegetale ce rezultă dn combinarea leguminoaselor uscate cu cerealele, seminţele şi nucile. Puteţi renunţa pentru început la carne la masa de dimineaţă.
- Reduceţi substanţial alimentele calorice dar fără elemente nutritive, cum ar fi zahărul şi grăsimile adăugate (alimentele prăjite, uleiul, sosul, margarina, untul).
- Folosiţi laptele şi produsele lactate, de preferat cele degresate sau cu conţinut redus în grăsimi, sau folosiţi lapte de soia îmbogăţit cu vitamina B12 şi tofu (brânză de soia).
- Dacă nu consumaţi produse lactate atunci veţi avea nevoie de un aport suplimentar de vitamina B12.
- Evitaţi combinaţiile de alimente care vă produc disconfort sau vă balonează. Fiecare persoană trebuie să-şi studieze propriul corp şi să observe reacţiile din timpul digestiei, alegând combinaţia cea mai benefică pentru propriul organism. Combinaţiile tolerate de organism pot varia de la o persoană la alta şi cu vârsta.
- Există câteva combinaţii care ar trebui evitate în timpul aceleiaşi mese:
- Alimente bogate în carbohidraţi (pâine, orez, cartofi) cu alimente acide (lămâi, portocale, grep, roşii etc.); fructele acide produc fermentaţie şi împiedică digestia carbohidraţilor prin distrugerea enzimelor.
- Alimente bogate în proteine (nuci, carne, ouă, brânză) cu alimente concentrate în carbohidraţi (pâine, cereale, cartofi, fructe dulci); zahărul inhibă secreţia de acid gastric şi întârzie digestia.
- Amestecul a două grupe de alimente bogate în proteine: nuci şi carne, ouă şi carne, brânză şi nuci, brânză şi ouă, carne şi lapte, ouă şi lapte, nuci şi lapte; digestia se desfăşoară cu dificultate pentru că fiecare proteină necesită un anumit timp şi tip de digestie.
- Grăsimi (smântână, unt, ulei) cu proteine (carne, ouă, brânză, nuci); grăsimile inhibă secreţia de suc gastric necesar pentru digestia proteinelor.
- Fructe şi legume acide (portocale, lămâi, ananas, roşii) cu proteine (carne, lapte, ouă, brânză, nuci); fructele acide împiedică digestia proteică şi determină putrefacţie.
- Amidonoase (cartofi, cereale) cu alimente bogate în zaharuri (dulceaţă, gem, miere, sirop, zahăr, fructe dulci); produc fermentaţie.
- Pepenele – indiferent de tip – nu trebuie combinat cu niciun aliment.
- Nu combinaţi mai mult de 3 fructe (ex: grep, banană şi măr) la o masă.
Preluat: http://www.stroescu.go.ro
Exemple de personalități vegetariene: https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_vegetarieni