Cum să ne hrănim corect?

Află că dacă vei combina alimentele greșit zi de zi pentru câțiva ani sau zeci de ani cu siguranță organismul tău se va îmbolnăvi. Așadar să nu te surprindă faptul că ești bolnav cronic dacă în ultimii 5-10 ani ai mâncat cartofi pai cu grătar de 7 ori pe săptămână și dulciuri de 3 ori pe zi.

Ce se întâmpla în stomac de fapt?

  1. Când mâncarea ajunge în stomac, sucul gastric își ajustează aciditatea (ph-ul) și enzimele, astfel încât mâncarea să fie digerată cât mai bine (complet).
  2. Când consumi doua alimente din grupe diferite(ex: proteină cu carbohidrat), in stomac se secretă două sucuri gastrice diferite(acid pentru proteine si bazic pentru carbohidrați ) care se neutralizează reciproc si astfel bolul alimentar rămâne nedigerat.
  3. Mâncarea ajunge în intestine incomplet digerată și intră în putrefacție.
  4. Rezultatul: acumulare de substanțe toxice în intestin. Unele organe cedează (ficat, pancreas, rinichi…) și rezultă boala cronică.
  5. Toate acestea se întâmplă chiar dacă consumăm alimente naturale dacă le combinăm greșit.

Regulile de combinare a alimentelor

Combinațiile de alimentele se împart în 3 categorii:

  1. Combinația optimă (*da) care este cea mai bună alegere pe care o poți face pentru a avea o digestie completă.
  2. Combinația medie (*neutru) cu puțin efort tubul poate face față unei astfel de combinații însă este bine să nu faci abuz de astfel de combinații deoarece ți-ar putea dăuna.
  3. Combinațiile dăunătoare (*nu) – combinând astfel alimentele ai toate șansele ca digestia ta să fie un eșec. Te vei alege cu balonări, constipație/diaree, multe gaze, iar repetând greșeala ani la rând te vei alege cu boli cronice. *Tipărește tabelul de mai jos și consultă-l zilnic înainte de masă până când iți faci un obicei din a combina alimentele corect.

Capture11
Combinații nerecomandate (incorecte)

  1. Stomacul nu poate digera 2 alimente concentrate în același timp (aliment concentrat înseamnă orice aliment care nu este legumă crudă sau fruct), în special cele bogate în proteine care conțin 2 surse de proteine distincte. Adică nu amestecăm niciodată la aceeași masă carnea cu ouăle, cu brânzeturile și cu leguminoasele (fasole, mazăre, linte).
  2. Nu amesteca niciodată proteinele animale (carne, brânzeturi, ouă) cu cele bogate în amidon (paste, pâine, cartofi, orez, produse de patiserie, leguminoase) și aproape cu nimic altceva!
    Proteinele animale necesită un anumit tip de enzime pentru a fi digerate în timp ce amidonul are nevoie de cu totul alte enzime. E o contradicție la nivelul enzimelor care fac ca niciunul dintre alimente să nu se digere complet. Așadar: nu cartofi pai cu friptură, nu paste cu carne, decât cu sos vegetal și nu produse de patiserie umplute cu carne.
  3. Niciodată nu combinăm fructele și dulciurile (zahărul) cu restul mâncării.
    Fructele se consumă doar pe stomacul gol. Așadar, ori cu minim 30 de minute înainte ori cu 2 ore după masă. Zahărul, mierea, fructoza sau dextroza inhibă secreția sucului gastric astfel că amestecându-le cu restul mâncării te vei simți foarte balonat și inconfortabil după masă! Așadar, fără desert.
    *Dacă cumva simți nevoia puternică de a mânca dulce după masă, înseamnă ca nu mănânci conform tipului tău de metabolism sau ai lipsă de crom.
  4. Nu amesteca alimentele grase (unt, untură, smântână, slănină și uleiurile) cu cele bogate în proteine, dar nici cu cele bogate în amidon.
    În primul rând grăsimile amestecate cu proteine îngreunează foarte mult trecerea mâncării din stomac în intestin.
    În al doilea rând grăsimile amestecate cu amidonul formează un bol alimentar indigest, însă extrem de bogat în calorii goale (neînsoțite de nutrienți necesari pentru a putea fi utilizate de corp => se depun).
  5. Nu consuma apă nici la masă, nici după masă!
    Consumând apă la masă sau imediat după, nu faci altceva decât să diluezi sucurile gastrice, iar astfel digestia devine ineficientă.
    Apa se bea cu minim 30 de minute înainte de masă.
  6. Laptele se consumă singur pentru că se depune pe pereții stomacului și este foarte greu digerabil.
  7. Pepenele se consumă exclusiv singur pentru că este alimentul care fermentează cel mai rapid!
  8. Nu combinăm fructele acide cu cele dulci.
    Cele acide (portocala, mărul, fructele de pădure…) se pot combina între ele însă cele dulci se consuma un singur fel odată (doar banane sau doar pere, etc…)

Așadar cum mâncăm corect?

Combinațiile corecte

  1. Proteinele animale le combinăm cu legumele sărace în amidon:
    (în special cele verzi și cele bogate în apă: pătrunjel, spanac, roșie, castravete, ardei, broccoli, varză…)
  2. La fel, grăsimile se asociază foarte bine cu legumele ușoare.
  3. Alimentele bogate în amidon (paste, cartofi, pâine, porumb, orez…) se completează excelent cu leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut)
  4. Renunță la desert după masă! Așa cum am mai spus zahărul de orice tip inhibă puternic enzimele responsabile cu digestia. Desertul (fie el un fruct) e un obicei foarte nesănătos care strică grav calitatea digestiei și totuși este atât de practicat peste tot. Dacă simți nevoia de dulce după mâncare înseamnă că nu ai dat corpului alimentele de care avea nevoie.
  5. Și eu ce mai mănânc?
    Probabil că te întrebi acum cum ai putea să-ți organizezi alimentația în decursul unei zile pentru a te încadra în ceea ce înseamnă combinația corectă a alimentelor.
    Depinde de tipul tău de metabolism.

schemaȚine cont de aceste reguli de fiecare dată când mănânci și iți garantez că după masă te vei simți mai energic, nu vei avea probleme digestive și cel mai important, ți se va îmbunătăți sănătatea generală. În final iți vei fortifica organismul pe termen lung, deoarece elimini una dintre principalele cauze ale bolilor cronice sau bolile stilului de viață.

5861 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published.