Efectul POSTULUI asupra creierului

Bolile Alzheimer si Parkinson afecteaza aproximativ 6.1 milioane de americani. Nu se cunoaste leacul pentru niciuna dintre ele. Singura speranta pentru a contracara bolile degenerative ale creierului ramane prevenirea aceeestora.

Si cum exact le putem preveni? Simplu! Tineti post de doua ori pe saptamana.
Acest sfat extrem de direct este forte bine studiat. Mai exact, se bazeaza pe cercetarea amanuntita a lui Mark Mattson, directorul Laboratorului de Neurostiinta din cadrul Institutului National al Imbatranirii.

Dr. Mattson este, de asemenea, si profesor de neurostiinta la Universitatea Johns Hopkins. A primit foarte multe premii pentru munca sa printre care si premiul oferit de Asociatia Alzheimer. Asadar…Dr. Mattson stie despre ce vorbeste atunci cand discuta despre creier. Tocmai de aceea discursul sau TED de pe ted.com a devenit un video viral ce trebuie neaparat vizionat de catre fiecare dintre noi.

In discursul sau TEDx, el spune:
„V-ati intrebat de ce in orice dieta se recomanda trei mese pe zi si cateva gustari intre ele? Nu este tocmai un pattern sanatos daca ma intrebati pe mine, dar sunt cateva teorii care suporta aceste sfaturi.
Se insista foarte mult pe obiceiurile alimentare si asta mai ales pentru ca sunt foarte multi bani la mijloc. Presiunea vine mai ales din partea industriei alimentare. Spre exemplu, eu astazi am sarit peste micul dejun. Credeti ca industria alimentara a avut vreun castig de pe urma deciziei mele?
Evident ca nu! Ba chiar vor pierde din cauza faptului ca eu am decis sa sar peste micul dejun. Dar industria farmaceutica? Despre ea ce parere aveti? Daca oamenii ar avea posturi intermitente frecvente, ar face sport regulat si s-ar mentine sanatosi…credeti ca industria farmaceutica ar avea face profit de pe urma oamenilor sanatosi?”

Dr. Mattson isi suporta argumentele cu un studiu ce a durat mai bine de un deceniu.
Unul dintre studiile sale spune urmatorul lucru:
„Restrictia calorica creste durata de viata si intarzie procesul de imbatranire pentru foarte multe dintre speciile care traiesc pe aceasta planeta, inclusiv sobolani, soareci, pesti, muste, viermi si microorganisme vii.
Restrictia calorica reduce rata metabolica si stresul oxidativ, imbunatateste sensibilitatea la insulina si influenteaza functia neuroendocrina a sistemului nervos la animale.”

Cu alte cuvine, postul intareste puterea creierului.
In discursul sau TEDx, Dr. Mattson precizeaza faptul ca provocarile ca postul intermitent sau sportul viguros, sunt provocari cognitive. „Circuitele neuronale sunt activate, nivelul factorilor neurotrofici creste si asta duce la promovarea cresterii neuronilor si la formarea si consolidarea sinapselor.”

Dr. Mattson crede, de asemenea, ca postul intermitent imbunatateste capacitatea celulelor nervoase de a repara ADN-ul.
Istoria evolutiei sprijina rezultatele sale. Spre exemplu, stiati ca acest ciclu al mancatului care recomanda trei mese pe zi este destul de nou? Este complet adevarat. Stramosii nostri rezistau fara niciun un pic de mancare mult mai mult timp decat noi.
Prin urmare, cum putem posti in mod corect?
In mod normal este recomandat ca dupa ce ati avut o zi cu  3 mese principale, ziua urmatoare sa nu mancati absolut nimic. Dar incepeti totusi cu o metoda mai rezonabila. Se numeste dieta 5:2. Cat timp sunteti la dieta, incercati sa reduceti alimentele pana la ¼ din normalul de calorii consumate zilnic. In celelalte 5 zile veti manca normal. In video-ul de mai jos puteti urmari o scurta prezentare a studiului Dr. Mattson.

Va recomandam sa urmariti si TEDx-ul Dr. Mattson in care vorbeste despre beneficiile postului intermitent.
Dr. Mattson nu este singurul expert in studiul si practicarea postului intermitent. Dr. Joseph Marcola face parte din aceeasi categorie.
SURSA: www.davidwolfe.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau

Preluat integral: http://www.andreilaslau.ro