– Așa ai fost dintotdeauna, dependent de sport?
– Nu am fost tot timpul așa. Pot spune că așa ceva se educă și devine o obișnuință fără de care ajungi să nu-ți mai poți imagina viața altfel. Recunosc că de mic am fost educat în spiritul acesta, de a face mișcare, însă de-a lungul vieții am avut momente și momente.
– Ce te determină să faci sport?
– Satisfacția pe care o ai la sfârșitul antrenamentelor, starea de bine. Devii mai inteligent. Ai atenție distributivă mai bună. Devii mai creativ. Îți vin tot felul de idei inovatoare. Începi să-ți aduci aminte lucruri pe care credeai că le-ai uitat. Îți simți la propriu tot corpul și nu numai atunci când te doare ceva sau ești obosit. Ești sănătos și te simți sănătos. Simți că trăiești!
– Este dificil să faci sport?
– Nimic nu se poate face fără sacrificii, însă rezultatul va fi pe măsură. De exemplu, un automobil când pleacă de pe loc consumă mai mult combustibil pentru a accelera decât atunci când își păstrează viteza constantă. Așa este și cu sportul, este mai greu la început. Chiar și după ce te obișnuiești nu pot spune că este foarte ușor. Și automobilul întâmpină diferite forțe care se opun deplasării lui, cum este forța de frecare cu aerul, cu șoseaua.
– Ce sfaturi le dai celor care nu au descoperit aceste avantaje?
- Trebuie să aveți voință
- Să nu renunțați
- Să nu căutați scuze
- Să nu vă lăsați descurajați prea ușor de momentele mai dificile
- Să nu fiți descumpăniți dacă cei sedentari nu vă înțeleg. Ei nu sunt în locul vostru, nu au cum să vă înțeleagă
- Să nu vă lăsați manipulați de viciile unora dintre prieteni (de a pierde nopțile, de a mânca nesănătos, de a nu face mișcare în fiecare zi…)
- Să nu vă opriți, pentru că revenirile sunt mai grele.
Când ești pe un drum bun, du-l până la capăt, nu renunța!
© atlasuldesanatate.ro