Capcana dulciurilor

Se pare ca lucrurile sănătoase nu sunt așa de bune la gust. Oricum, gusturile se educă!

Dacă nu au zahar, sare și grăsimi nu sunt bune la gust. Corect, dar nesănătos!

  • Sarea reinițializează receptorii și astfel potențează gustul. Altfel după o lingură de zahăr, a două nu ni s-ar mai părea la fel de dulce. Acesta este motivul pentru care se pune sare și în dulciuri (sau mai ales în ele).
  • Grăsimile fac aromele să persiste în timp, crescând satisfacția pe care o ai atunci când mănânci o prăjitură.

Cu toate aceste ingrediente utilizate de bucătari în exces, nu este de mirare că foarte multă lume a căzut în capcana dulciurilor.

Dulciurile sunt puternic mediatizate drept mici plăceri nevinovate pe care să le oferim cadou celor dragi. Acum sunt foarte ușor de procurat și pentru toate buzunarele. Le utilizăm greșit în tratarea depresiilor sau drept mici recompense. Sunt sigur că viața poate să ne ofere mai mult de atât! În comparație cu ceea ce ne oferă dulciurile, putem să găsim satisfacții cu mult mai intense pe termen nelimitat și fără efecte adverse, aplicând constant un stil de viață sănătos(corect) adaptat nevoilor și posibilităților noastre.

Din punctul meu de vedere, dulciurile pot fi considerate droguri, deoarece creează dependență, degradează sănătatea și pun viața în pericol. Ele nu sunt un rău necesar sau de neînlocuit.

Mulți dintre noi confundă adesea senzația de sete cu cea de foame. În loc să bea apă simt nevoia de a mânca ceva. Cum dulciurile sunt la îndemână…? Zahărul și sarea accentuează senzația de sete și astfel vom continua să mâncăm. Dar nu la infinit, deoarece vom primi un semnal de sațietate în scurt timp. Acesta este un mecanism de protecție prin care noi suntem avertizați atunci când viciile ne pun sănătatea și chiar viața în pericol.

MSG este o neurotoxină utilizată frecvent drept potențator de gust în industria alimentară. Senzația produsă de MSG este similară cu cea a zahărului, însă nu poate fi descrisă în cuvinte. Prezența MSG în alimente inhibă senzația de sațietate. Datorită dorinței de a face profit, tot mai multe produse alimentare (chiar și dulciuri) conțin MSG! Rezultatul este catastrofal: obezitate, diabet, probleme ale circulației sângelui, probleme de memorie și multe altele.

MSG are capacitatea de a ajunge la creier. Problemele de memorie sunt cauzate de faptul că MSG-ul distruge bariera protectoare a creierului. Odată afectată această barieră și alte substanțe în afară de MSG vor ajunge la creier. Astfel apar probleme de sănătate cu mult mai grave decât obezitatea sau diabetul.

Uite așa, pentru 5 minute de satisfacție îți strici viața pentru două săptămâni, un an sau chiar definitiv.

© atlasuldesanatate.ro

2137 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published.