Pe lângă efortul pe care-l facem în fiecare zi la serviciu pentru a câștiga bani, investim timpul nostru. Cu banii câștigați nu-l vom putea răscumpăra, nu vom putea da timpul înapoi.
Pentru a câștiga mai mulți bani alocăm mai mult timp activităților profesionale, iar cel mai adesea ne distrugem sănătatea. Sănătatea nu are preț! Fără ea nu te poți bucura de plăcerile vieții. Fără ea nu simți că trăiești!
Sperând că vom reuși să avem o situație financiară suficient de bună cât să nu mai fim nevoiți să muncim atât de mult, ne irosim tinerețea. Cu banii câștigați nu vom putea întineri.
Ar trebui să folosim ca monedă de referință timpul nostru (timpul este însăși viața noastră). Încercând să convertim timpul în produse, televizorul costă aproximativ 150 ore, automobilul 2000 ore… Când vine vorba însă de alimente de sezon, de mere, morcovi, varză… prețul acestora în timp poate fi exprimat în minute. Cu toate acestea oamenii nu au timp și nici bani (care pot fi exprimați tot în TIMP) pentru elementele fundamentale precum hrana, mișcarea, odihna, dar alocă resurse incomensurabile pentru produsele de lux.
Orice activitate are un cost de oportunitate. Acest concept are un conținut mai cuprinzător decât cel de cost din exprimarea curentă, obișnuită. El nu se limitează la simpla cheltuială bănească, ci desemnează o estimare subiectivă a oportunităților sacrificate, care pot însemna mai mult decât banii cheltuiți. – Sursa: wikipedia. Poate ar trebui să ne gândim mai mult la variantele pe care le avem atunci când ne facem un plan pe termen scurt, mediu sau lung. Poate așa vom înțelege și vom aprecia mai bine sacrificiile pe care le facem zilnic.
Dacă mănânci ceva de proastă calitate doar pentru că este mai ieftin s-ar putea să te coste mai mult dacă adaugi costul medicamentelor (care înseamnă tot timp) și timpul de spitalizare.
Deși este cea mai valoroasă resursă pe care o avem, o risipim cu ușurință, o vindem ieftin fără să ne dăm seama.
© atlasuldesanatate.ro
Cum putem umbla la mentalitate, însă? Când spui de prea multe ori ce ai și ce nu ai voie să mânunci ori să faci, frazele fie se pot demonetiza, fie procedăm ca în dictonul: repetiția este mama învățăturii! Cum am putea face mai mult lăsând pe cititor să aleagă fără să fie conștient de faptul că urmează niște sfaturi pe care nu le-a inițiat el? Să știi că prin firea omului, eu-l primează și nici în ruptul capului nu ar admite că a făcut altcum decât doar pentru că a fost decizia lui, unilaterală. Mândria este atât de prezentă încât mă tem că ea preexistă într-o genă a ADN-ului uman. Să ne amintim de jocul numit biliard…Uneori lovim bile care aparent nu sunt pe aceeași direcție cu cea vizată dar ajunge la ea prin ricoșeu…
Să mai medităm!