Odată cu venirea iernii , milioane de oameni se vor repezi mai devreme sau mai târziu la doctor pentru o rețetă contra simptomelor de răceală sau gripă. Dar sunt oare medicamentele, de cele mai multe ori antibiotice, o alegere înțeleaptă?
Deși medicina modernă încă nu are un remediu pentru banala răceală, gripă sau alți viruși, cei mai mulți doctori, urmând scenariul doctorului care ajuta și câștigă bani, vor prescrie un antibiotic și vor trimite pacientul acasă.
Această atitudine “profesionistă” nu numai că este total ineficientă contra condițiilor virale, dar este și o neglijentă medicală.
Antibioticele dăunează grav sistemului imunitar
Sistemul imunitar, atunci când funcționează la eficiență maximă, este un miracol al naturii, având capacitatea de a preveni și vindeca, teoretic, orice afecțiune, inclusiv cancerul.
Ceea ce doctorii numesc “boli” sunt în prezent cunoscute ca manifestare a unor simptome externe ce reflectă un sistem imunitar compromis, ineficient. Tot ceea ce medicina modernă face este, de fapt, mascarea simptomelor manifestate ale unei afecțiuni fără să vindece holistic originea și condiția respectivă, nevindecând astfel nici boala, uneori cauzând chiar mai mult râu pacientului, cu medicamente chimice și proceduri chirurgicale invazive.
Sistemul imunitar al celor mai mulți oameni din ziua de azi este de multe ori deja compromis datorita unei diete și a unui stil de viață deficitare, a toxinelor din mediu și a altor factori, printre care și medicamentele.
Sistemul imunitar este foarte complex, din acesta cel puțin 80% fiind localizat în sistemul digestiv și reglat prin “flora intestinală”, alcătuită din numeroase bacterii care viețuiesc acolo. Cel puțin 15% din greutatea întregului corp poate fi atribuită trilioanelor de bacterii și altor organisme, cele mai multe aflate în tractul digestiv.
Proporția dintre bacteriile “bune” (benefice) și cele “rele” (patogene) este absolut critică pentru funcționarea eficientă a sistemului imunitar, fiind, în mare, o proporție de 85% “microbi buni” și 15% “microbi rai” în intestine. La cei mai mulți oameni, datorită factorilor menționați anterior, aceasta proporție este serios inclinată în favoarea microbilor răi, care favorizează slăbirea sistemului imunitar.
Acest dezechilibru dintre bacteriile “benefice” și cele “patogene” este cunoscut sub denumirea de “disbioză”.
Când se consuma antibiotice, nu numai “bacteriile rele” sunt ucise, ci și multe bacterii bune, lăsând intestinul lipsit de o flora benefică, capabilă să regleze imunitatea și, prin urmare, compromițând serios sistemul imunitar ca întreg.
Consumul de antibiotice este, deci, un lucru foarte dăunător sănătății, deoarece distruge cu succes tocmai mecanismul natural al organismului care ne protejează de toate bolile – sistemul imunitar.
Repararea și menținerea unui sistem imunitar sănătos prin nutriție
Ce e natural e întotdeauna cel mai bun, iar în contextul sistemului imunitar, acest lucru înseamnă o nutriție naturală, sănătoasă, eficientă și benefică pentru flora intestinală.
De departe, cele mai bune alimente și băuturi care mențin o flora intestinală sănătoasă, și, prin urmare, un sistem imunitar sănătos, sunt alimentele care conțin “probiotice,” care, așa cum sugerează și numele, sunt “pro” “biotic” adică pro viață. Antibiotic înseamnă inevitabil anti viață.
O singură cană de mâncare prebiotică zilnic este suficientă în multe feluri, în special pentru sistemul imunitar, devenind astfel, un scut contra bolilor.
Sunt multe exemple de alimente și băuturi probiotice, toate fructele și legumele fermentate, ceaiul kombucha, chefirul de cocos și multe altele. Acestea sunt foarte sănătoase pentru menținerea unui sistem imunitar și o buna sănătate pe parcursul iernii, astfel încât vizita la medic să nu mai devina necesară. Pentru cei care vor însă să suplimenteze cu probiotice există o varietate mare de capsule.
Surse:
- http://nature.com
- http://sciencedaily.com
- http://drlwilson.com
- http://science.naturalnews.com
- http://www.naturalnews.com/042769_antibiotics_healthy_gut_flora_immune_system.html##ixzz2kJf8Vrc9 – antibioticele
Sursa: viataverdeviu.ro