Conservant sau otravă

Am constatat că cel mai folosit conservant alimentar este acidul citric E330. Acum se găsește aproape în toate produsele procesate și semiprocesate din magazine. Dacă nu este trecut pe ambalaj, ar trebui mai mult să te îngrijoreze decât să te bucure. În cel mai bun caz producătorul a uitat „accidental” să îl menționeze la lista de ingrediente.

Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acest lucru se datorează consumului ridicat de dulciuri ce îl conţin. Dulciurile oricum favorizează apariția cariilor, însă efectele dulciurilor sunt potențate de slăbirea smalțului dinților de către acidul citric.

Acidul citric a fost produs pentru prima oară din suc de lămâie în anul 1784 de Karl Wilhelm Scheele. Sucul din fructe (lămâie) va fi tratat cu amoniac concentrat și filtrat. Citratul de amoniu obținut este ușor solubil, care tratat cu hidroxid de calciu rezultând citrat de calciu care este greu solubil în apă. Urmează o nouă filtrare a amestecului. Prin tratare cu acid sulfuric (25%) se formează sulfat de calciu insolubil care este din nou eliminat prin filtrare obținundu-se acid citric sub formă cristalină. – https://ro.wikipedia.org

În prezent E330 este produa bio-tehnologic. Acest procedeu constă în cultivarea mucegaiului „Aspergillus niger” pe medii cu glucoză în prezența ionului bivalent de Fe2+. – https://ro.wikipedia.org

Eu personal, consider că este o diferență între E330 introdus în alimentele procesate și semiprocesate și sucul proaspăt de lămâie. Deși amândouă au același efect asupra dinților, am observat personal că restul corpului tolerează și asimilează mult mai bine sucul de lămâi; poate și pentru faptul că este un produs natural proaspăt și neprocesat, ușor de recunoscut de organismul nostru.

© atlasuldesanatate.ro