E270-acid lactic

Acidul lactic este un compus chimic ce facilitează diferite reacţii biochimice, acesta fiind izolat pentru prima dată la sfârşitul secolului 18 de un chimist suedez.

În alimente se găseşte sub formă de E270 sau ca rezultat al acţiunii bacteriilor asupra alimentelor (fermentare).

În organism este produs în cantitate mare în timpul exerciţiilor fizice, dar şi de bacteriile prezente în intestine.

Până de curand acidul lactic era privit doar ca un compus inutil, rezultat în urma reacţiilor metabolice, însă s-a descoperit că acesta ajută organismul să producă energia necesară şi că este dăunator doar atunci când se acumulează în cantitate mare la nivelul muşchilor, producând senzaţia de oboseală.

Ca aditiv alimentar este folosit ca şi conservant, în principal împotriva mucegaiurilor şi drojdiilor, dar şi ca aroma.

E270 este foarte des folosit în industria de prelucrare a cărnii ca dezinfectant al carcaselor de animale, metodă ce a devenit foarte controversată şi care a dus, în anumite cazuri, la interzicerea importului de carcase tratate în acest mod.

Acidul lactic poate fi folosit şi ca stabilizator în produsele ce conţin cartofi.

Efectele consumului de alimente ce conţin acid lactic

În anumite situaţii acidul lactic poate produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale etc.

Alimentele ce conţin E270 nu trebuie consumate de bebeluşi şi copii mici pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.

Acidul lactic poate irita mucoasele sistemului digestiv, astfel producând diverse afecţiuni digestive.

Ca şi acidul citric, E270 favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor. Cei mai expuşi sunt copiii, aceştia fiind cei mai mari consumatori de dulciuri cu conţinut ridicat de acid lactic.

Acidul lactic este obţinut prin fermentarea surselor de carbohidraţi, însă pentru purificarea sa se folosesc diferite substanţe chimice cum ar fi acidul sulfuric şi de aceea este recomandat să evitaţi alimentele ce îl conţin.

Atunci când este prezent în produse cosmetice poate produce înroşirea şi iritarea pielii, înţepături, senzaţie de arsură etc.

Surse de acid lactic (E270)

Acidul lactic se găseşte în cantitate mare în urmatoarele alimente: băuturi carbogazoase, gem, jeleuri, margarină, marmeladă, sosuri, varză roşie murată, dulciuri, produse lactate şi în multe produse la conservă (macrou, mâncare pentru copii, pere, sardine, roşii şi capşuni).

Sursa: cot.food.gov.uk

Preluat: http://cesamancam.ro

3176 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published.