Ce mâncăm, vanilină sau vanilie?

Nu cred că există persoane care să nu fi folosit în alimentele făcute în casă zahăr vanilat sau esenţă de vanilie. S-a întrebat cineva dacă aceste produse chiar conţin vanilie?

Răspunsul este în cele mai multe cazuri un mare NU. Acestea conţin vanilină, o substanţă identică cu componenta principală a vaniliei naturale, însă obţinută prin procesarea resturilor din industria lemnului şi chiar din produse petroliere.

Vanilia naturală se obţine doar din planta numită Vanilla planifolia şi este un compus foarte sănătos.

Vanilina se poate produce atât sintetic cât şi prin extracţie din conifere şi resturi lemnoase.

Prima substanţă cu aromă similară vaniliei naturale a fost sintetizată încă din anul 1870, iar un al doilea procedeu de producere a vanilinei  a fost descoperit în 1890.

Înlocuirea vaniliei naturale cu vanilina s-a produs datorită cererii tot mai mari şi preţului foarte ridicat al acesteia.

Există mai multe tipuri de substanţe ce se folosesc ca înlocuitor al vaniliei naturale: vanilina din lignină (extrasă din lignină), etil vanilina (sintetică) şi metil vanilina (sintetică).

Vanilina din lignină Chiar dacă este extrasă din lignina prezentă în materialul lemnos aceasta nu se poate numi substanţă naturală, în obţinerea ei fiind folosite multe substanţe chimice.

Etil si metil vanilina Acestea sunt substanţe 100% sintetice ce se obţin din produse petroliere şi nu este recomandat consumul de alimente ce le conţin.

Vanilina sintetică falsă Anumite tipuri de vanilină sintetică pot conţine un compus extras dintr-o altă plantă decât Vanilla planifolia, numit cumarină. Această substanţă imită parţial aroma vaniliei şi implicit a vanilinei, este cunoscută pentru efectele sale toxice şi interzisă în diferite ţări de peste jumătate de secol.

Cumarina şi derivaţii ei subţiază sângele, crescând astfel risul sângerărilor, afectează ficatul, plămânii şi rinichii şi are potenţial cancerigen.

Aceasta poate fi întâlnită şi în majoritatea parfumurilor. În general, cumarina folosită în parfumuri nu este obţinută din boabele de tonka ci este sintetizată chimic din gudron.

Efectele dăunatoare ale vanilinei “sintetice” Vanilina obţinută prin procesare chimică poate produce intoxicaţii, alergii, hemoragii, leziuni hepatice, pulmonare şi renale, migrene, mâncărimi la nivelul urechilor şi gâtului, reducerea activităţii pulmonare şi chiar cancer în cazul vanilinei ce conţine cumarină.

Doar 2% din cantitatea de vanilie folosită în alimente provine din surse naturale şi în concluzie 98% este vanilină ieftină, procesată chimic. Aceasta poate conţine şi alţi aditivi alimentari (E-uri).

Există anumiţi producători ce folosesc pe etichetele produselor ce conţin vanilină din lignină termenul de arome naturale (pentru a asigura consumatorul ca este un produs de calitate, natural), însă după cum am menţionat şi mai sus aceasta fiind tratată cu diverse substanţe chimice şi puternic procesată nu poate fi considerată naturală în adevaratul sens al cuvântului.

Cea mai sigura soluţie este folosirea vaniliei naturale ce poate fi gasită în magazine specializate. O altă variantă este folosirea produselor ce conţin doar vanilie naturală.

Ultima variantă este riscantă pentru că există posibilitatea ca producatorul sa omită prezenţa vanilinei sintetice, să o inscripţioneze sub un nume ce pare natural sau  să menţioneze că produsul respectiv conţine vanilie şi nu vanilină.

Chiar dacă sunt cazuri mai rare, acestea există. În cazul zahărului vanilat, cea mai întâlnită tehnică de inducere în eroare a consumatorilor este denumirea incorecta a produsului – zahar vanilat şi nu zahar vanilinat (există şi producători care folosesc denumirea corectă).

Este recomandat să achiziţionaţi vanilie neprocesată (fructele plantei menţionate mai sus) pentru a nu exista riscul să alegeţi un produs contrafacut ce conţine vanilină sintetică.

Surse: inchem.org și wikipedia.org

Preluat: http://cesamancam.ro

3024 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published.