Oamenii sunt singura specie de animale care nu știu ce să mănânce și nici nu fac eforturi să afle – mâncam laptele altor animale, mâncam carne deși nu suntem carnivori, mâncăm în majoritatea timpului gătit, lipsind astfel hrana de vitamine si enzime – apoi luam pastile și suplimente cu zeci de efecte secundare, multe dintre ele, mai periculoase decât bolile pe care le previn sau le tratează.
Sistemul convențional de sănătate tratează efectele bolilor, dar nu cauzele producerii lor. Remediile naturiste sunt performante și nu au efecte secundare, dar nu investim nici timp, nici bani în catalogarea și folosirea lor pe scară largă, pentru că nu pot fi patentate așa cum sunt medicamentele.
Un alt aspect important este prevenția bolilor. Ea economisește timp, bani și suferință. O schimbare necesară în acest sens la nivelul societății ar putea începe prin educație! Prevenția produce șomeri și pierderi financiare mari pentru sistemul actual de sănătate bazat pe pastile și injecții. Dacă medicamentele lor nu ar mai fi vândute, cercetările lor ar rămâne fără surse de finanțare. Sistemul convențional de sănătate este o afacere mare, privată.
Adoptarea unui stil de viață sănătos este modalitatea de prevenire a bolilor. Un stil de viață sănătos se bazează în principal pe o alimentație corectă, prin care hrana este și medicament. Suntem creați cu sisteme de apărare și regenerare capabile să ne mențină în viață, dar avem nevoie de hrană care să susțină aceste sisteme și nu una toxică capabilă să ne îmbolnăvească.
Goana după profit creează monștri și toate sistemele au fost acaparate de aceștia. Alimentația publică trebuie să fie stâlpul sănătății societății, însă putem observa că avem o societate destul de bolnavă și sensibilă. Acest lucru a putut fi posibil datorită faptului că nu știm ce, cât și cum să mâncăm, că am ridicat sistemul actual de sănătate la rang de zeitate, dar și a alterării proprietăților curative ale alimentelor prin industrializarea acestora.
Fructele și legumele realizate în sistem tradițional cresc lent, în cantități mici și sunt afectate cel puțin vizual, de dăunători, însă acestea reprezintă hrana echilibrată în vitamine, enzime și minerale de care oamenii au nevoie pentru a fi sănătoși. Treptat acestea au fost înlocuite de imitații ce tind spre perfecțiune cel puțin vizual, realizate în sistem industrial, având capacități curative scăzute și de cele mai multe ori fiind chiar toxice. Fructele realizate în sistem industrial cresc mult mai repede și sunt mult mai sensibile în fața dăunătorilor. De aceea sunt utilizate cantități mari de substanțe toxice pentru a ține dăunătorii la distanță. Cele mai multe substanțe sunt toxice și pentru noi, dar totul este trecut cu vederea în goana după profit, deoarece aceeași firmă care vinde pesticide vinde și medicamente.
O plantă crescută sălbatic în câmp trebuie să lupte pentru existența ei cu arșița soarelui, diferențe de temperatură dinte zi și noapte, secetă, ploi abundente, grindină, vânturi puternice și foarte mulți dăunători. Ea trebuie să extragă mineralele din pământ și să le transforme în substanțe organice. Florile acesteia trebuie să atragă insectele polenizatoare, făcând astfel transferul de informații genetice cu alte plante similare. De la o generație la alta plantele devin din ce în ce mai rezistente și mai adaptate la condițiile de mediu. Fructele lor ajunse la maturitate devenind comestibile sunt mâncate de animale și astfel se răspândesc semințele la distanțe mari. În alte cazuri semințele sunt purtate de vânt. Acesta este modelul natural prin care plantele reușesc să supraviețuiască. Drept recompensă că le ajuți să se înmulțească ele îți oferă sănătate printr-un raport echilibrat de vitamine, enzime și minerale organice și în unele cazuri substanțe menite să distrugă paraziții tăi (usturoi) sau chiar celulele tale dereglate (B17 aflat în sâmburi), să-ți mobilizeze sistemul imunitar (hrean) sau să îmbunătățească sistemul neurologic (cânepa).
Nu poți să te bucuri de viață dacă ești bolnav, de aceea vă rog să faceți tot ce vă stă în putință pentru a fi sănătoși. Ne naștem cu instincte puternice, dar reușim cu prisosință să ni le anulăm, iar obișnuința este a doua mamă a naturii. Acum este momentul să ne întoarcem spre natură. Natura este minunată! Este nevoie să o cunoaștem, să o înțelegem și să o protejăm, pentru că și noi facem parte din ea. Dacă nu iubim natura, înseamnă că nu ne iubim pe noi!