Postul se poate dovedi însă benefic în cazul unor boli caracteristice modului de viaţă actual, ca obezitatea, diabetul sau hipertensiunea. Periplul realizatorilor filmului în Rusia, Germania şi Statele Unite demonstrează acest lucru.
La sanatoriul din Goriatcinsk din câmpia siberiană, două treimi din pacienți, suferind de alergii, astm și reumatism, se simt mai bine după o cură ce poate dura până la trei săptămâni, efectuată sub supraveghere medicală, arată conducerea acestui centru. Principiul este simplu: în lipsa hranei, corpul uman se hrănește singur din rezervele sale de glucoză și lipide. La Goriatcinsk, postul durează în medie două săptămâni, în timpul cărora pacienții beau doar apă și fac sport ca să-și întrețină musculatura. Urmează șapte zile de readaptare la obiceiuri alimentare echilibrate.
Cea mai grea este a treia zi de privare de hrană, spus cei care au ținut un astfel de post. Un medic precizează că, în faza de dezintoxicare, organismul trece printr-o criză de acidoză, nivelul de aciditate crescând brusc. Cu spălături intestinale și masaje, organe responsabile cu eliminarea, ca ficatul și rinichii, sunt stimulate și depășesc criza.
Potrivit experților rusi, metoda a fost descoperită din întâmplare acum circa 60 de ani, în perioada sovietică, când un psihiatru a făcut legătura între greva foamei pe care o ținea un pacient și îmbunătățirea stării lui psihice. Rezultatele studiilor întreprinse de atunci în Rusia au fost validate de Academia de Ştiinţe din țară.
În Europa occidentală însă postul terapeutic nu beneficiază de o astfel de recunoaștere oficială. În Germania se fac totuși astfel de cure, fiind aplicată îndeosebi metoda Buchinger, numele unui medic militar cu artrită, care a reușit să trăiască în scaun cu rotile ținând post. Mai puțin dure decât în Siberia, curele, propuse în centrul lui de pe malul lacului Constantz, recomandă ingerarea a 250 de calorii pe zi, sub forma sucurilor şi cremelor pentru a evita criza de acidoză.
În California, un tânăr cercetător, Valter Longo, experimentează pe șoareci efectele postului asupra celulelor canceroase, a căror multiplicare este încetinită, pentru că nu le plac mediile sărace în zaharuri. Se pare că postul protejează și împotriva efectelor secundare ale chimioterapiei. Rezultatele rămân însă preliminare și trebuie să fie confirmate de experiențe pe scară largă pe oameni.
La modul general, subliniază autorii documentarului ‘Postul, o nouă terapie?’ este evident că la lipsa hranei corpul reacționează mai bine decât la excesul de mâncare.
Sursa: www.romanialibera.ro