Testul care prezice cancerul cu 13 ani înainte de a se dezvolta

Dacă ar exista un test de sânge care iți prezice cancerul, l-ai face, chiar dacă nu vei putea opri boala? Oamenii de știința au descoperit o modalitate de a prezice dezvoltarea cancerului cu mai bine de un deceniu înainte ca boala să apară, înainte ca aceasta să facă ravagii în organism.

Cercetătorii de la universitățile Harvard și Northwestern au descoperit modificări mici, dar semnificative care au loc în organism, care semnalează dezvoltarea cancerului. Acestea apar cu 13 ani înainte de orice semn propriu-zis de cancer.
Acestea au legătură cu uzura telomerilor (zonele cu verde din fotografie) – segmente de ADN situate la extremitatea cromozomilor, al căror rol este acela de a proteja cromozomii împotriva degradării.

Odată cu înaintarea în vârstă, odata cu fiecare divizare a celulelor, telomerii noștri se scurtează. Dar pentru cei care pot dezvolta cancer, acești telomeri sunt mult mai scurți decât ar trebui să fie, indicând o uzura mai mare decât ar fi normal raportată la vârsta persoanei.

Pentru acest studiu, cercetătorii au inclus 792 de persoane cărora le-au măsurat telomerii pe o perioada de 13 ani. 17% dintre aceștia au fost diagnosticați cu diferite tipuri de cancer, inclusiv de prostata, piele, plămân și leucemie.

Cercetătorii au descoperit că, în 100% din cazuri, cei care au dezvoltat cancer au avut telomerii semnificativ mai scurți decât ar fi trebuit să fie. Acești telomeri continuă să scadă în timp, până la aproximativ 4 ani înainte de dezvoltarea cancerului, când se opresc brusc din scădere.

 “Înțelegerea acestui model poate însemna că aceasta poate fi un biomarker de predicție pentru cancerul”, a declarat dr. Lifang Hou, autorul principal al studiului, profesor la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine.

Știi că vei face cancer, dar nu știi de care

Dar înainte de a te grăbi către un centru de testare pentru a vedea care e starea telomerilor tăi, există câteva lucruri de luat în considerare. Acest studiu arată că lungimea telomerilor poate prezice dezvoltarea cancerului, dar știind că ar putea fi cancer în viitorul tău nu înseamnă că vei fi capabil să-l împiedici.

Lungimea telomerilor nu poate prezice tipul de cancer care te-ar putea lovi, astfel încât ai putea face totul pentru a bloca un eventual cancer de prostata, când în tine stă ascuns, de fapt, un cancer de piele.

Unii experți chiar se tem că un astfel de test ar putea afecta, în SUA, șansele de a încheia asigurări de sănătate la prețuri accesibile. La urma urmei, cancerul este o maladie costisitoare și, dacă testele telomerilor indica faptul că boala se va dezvolta, prima de asigurare ar putea exploda.

Totuși, cunoașterea înseamnă putere, iar înțelegerea legăturii dintre lungimea telomerilor și dezvoltarea cancerului oferă cercetătorilor posibilitatea de a merge și mai departe, de a desluși modul în care această boală se dezvoltă. De-a lungul timpului, ei ar putea descoperi poate ce tip de cancer s-ar putea dezvolta sau chiar cum să inverseze uzura telomerilor și sa oprească cumva progresia bolii.

Sursa: sanatate.bzi.ro

2390 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *