De ce nu vrem becuri economice?

Tot mai mulți oameni reclamă afecțiuni ale ochilor, calviție și chiar afecțiuni ale pielii! Începând cu 2009 au fost înlocuite în gospodării becurile cu incandescență cu cele economice. Oare s-au făcut suficiente studii asupra becurilor economice? Să fie oare devină chiar introducerea pe scară largă a acestor becuri? Să fie oare devină mercurul sau alte substanțe toxice care scapă din capsula becului economic? Să fie oare devină radiațiile electromagnetice emise de acest tip de bec?

Atlasul de Sănătate

Razele ultraviolete numite și raze UV sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc. Razele Röntgen (= radiația X) au o lungime de undă și mai mică. Denumirea de „ultraviolet” provine de la culoarea violet din spectrul luminii albe, care are o lungime de undă învecinată, doar ceva mai mare.

Lumina naturală de la Soare conține printre altele și raze ultraviolete. Expunerea intensă la raze UV, fie naturale, fie artificiale, dăunează corpului omenesc.

Preluat parțial: https://ro.wikipedia.org/wiki/Raze_ultraviolete

Dicţionarele limbii române definesc fluorescenţa ca fiind proprietatea unor substanţe de a emite lumină vizibilă atâta vreme cât sunt bombardate cu radiaţii ultraviolete. Este vorba deci de următorul fenomen care are loc în anumite materiale: absorbţia de fotoni caracteristici radiaţiei ultraviolete, urmată, în consecinţă, de eliberarea altor fotoni, cu o lungime de undă mai mare, din spectrul vizibil, diferenţa de energie transformându-se în vibraţii moleculare sau căldură. Fenomenul a fost denumit după fluorura de calciu – un mineral, compus chimic al fluorului, întâlnit în natură şi care manifestă proprietăţile descrise anterior.

Tuburile fluorescente se bazează pe un principiu de funcţionare diferit de cel întâlnit în cazul becurilor obişnuite (cu incandescenţă). Designul unei lămpi fluorescente este destul de simplu şi rămâne acelaşi indiferent de forma dreaptă, circulară sau în formă de U a tubului. Are la cele două capete doi electrozi, în principiu filamente spiralate din tungsten acoperite cu o substanţă emisivă care la temperaturi mari cedează uşor electroni. Pe pereţii interiori ai tubului se depune un amestec electrofor (pulbere fluorescentă), în cele mai multe cazuri fiind vorba despre silicaţi de zinc, beriliu sau cadmiu şi, mai recent utilizaţi, wolframaţii de magneziu şi calciu sau boratul de cadmiu.

Materialul emisiv depus la momentul fabricaţiei pe cei doi electrozi emite electroni, care migrează în interiorul gazului din tub. O parte din mercurul aflat în tub trece în formă gazoasă, iar amestecul gazos de argon şi vapori de mercur este puternic ionizat. Pe măsură ce electronii şi atomii încărcaţi pozitiv se mişcă în interiorul tubului, o parte dintre ei se ciocnesc cu atomii de mercur ai căror electroni sunt trimişi pe nivele superioare de energie. Când aceştia revin la nivelurile normale de energie, este eliberată radiaţie ultravioletă (vaporii de argon şi mercur au o asemenea structură chimică că în marea lor majoritate eliberează fotoni din zona luminii ultraviolete). Intră apoi în rol şi pulberea fluorescentă cu care a fost tratat interiorul lămpii. Radiaţia ultravioletă interacţionează cu materialul respectiv în aşa fel încât energia respectivă este convertită în cea mai mare parte în lumină vizibilă, o mică parte fiind cedată de amestecul luminofor şi sub formă de căldură.

Preluat parțial http://www.scientia.ro/tehnologie/39-cum-functioneaza-lucrurile/58-lampile-fluorescente.html

Autorul articolului de mai sus susține, citez: deşi sticla lămpilor blochează doar o parte a luminii ultraviolete, cea mai mare parte a radiaţiei nu trece de stratul fluorescent din interiorul tubului, nereprezentând astfel un pericol.

Se presupune că apariția și dezvoltarea vieții pe Pământ a fost întârziată de existența radiațiilor ultraviolete. Abia după formarea stratului de ozon viața a putut prolifera pe Pământ.

Pielea, ochii și chiar sistemul imunitar sunt afectate de prezența radiațiilor ultraviolete. Pe http://www.sfatulmedicului.ro/Diverse/efectele-radiatiilor-ultraviolete-asupra-sanatatii_8850  sunt prezentate detaliat mai multe afecțiuni datorate expunerii excesive la acestea.

Dacă producătorul corpurilor de iluminat cu neon ne asigură că nu sunt scăpări semnificative de radiații UV (ceea ce nu este chiar așa) poate ar trebui să ne îngrijoreze cantitatea de vapori de mercur pe care o inhalăm zilnic. Mercurul este un metal greu extrem de toxic, având efect degenerativ pentru pentru sistemul notru nervos și în special pentru creier. Acesta se acumulează în corpul nostru și nu poate fi eliminat pe cale naturală.

Atlasul de Sănătate

Oamenii de ştiinţă au descoperit că cele 40 de ore de muncă petrecute de-a lungul unei săptămâni la lumina becurilor fluorescente (utilizate de obicei în clădirile de birouri, şcoli şi spaţii comerciale) cresc riscul de catarctă şi de dezvoltare a unei boli de ochi numită pterigia (în care un ţesut non-cancerigen creşte pe porţiunea albă a ochiului şi poate în cele din urmă să obstrucţioneze vederea).

Vinovatul pentru această problemă? Radiaţiile ultraviolete. Becurile sau neoanele  fluorescente “reci” sau “de un alb strălucitor” (pe care unii oameni le consideră “bune”, căci imită lumina zilei), emit de fapt lumină ultravioletă, egală sau mai puternică decât cea a Soarelui, iar acest tip de lumină poate provoca leziuni ireparabile la nivelul ochiului.

Preluat parțial: http://www.financiarul.ro/2013/03/02/vrei-sa-iti-salvezi-ochii-schimba-becurile-din-casa-si-de-la-serviciu/

Conform http://www.green-report.ro/distrugerea-unui-bec-economic-in-locuinta-creste-de-20-ori-limita-admisa-de-mercur/ distrugerea unui bec economic în locuință crește de 20 de ori limita admisă de mercur!

În documentarul Lumina toxică ni se prezintă latura întunecată a becurilor economice.

De ce tehnologia LED? Bec LED Bec Clasic (incandescent), interzis la puteri de peste 40W Bec cu Halogen

 

Bec economic (fluorescent)
Consum pentru a produce 60W de lumina 8W 60W 50W 12W
Durata de viata 25 ani 1 an 2 ani 2 ani
Se aprinde imediat? DA DA DA NU
Contine mercur NU NU NU DA
Lumina tremura? NU NU NU DA
Calitatea luminii Foarte buna Foarte buna Foarte buna Medie
Caldura degajata Foarte redusa Multa Foarte multa Redusa
Radiatii Ultraviolete NU NU NU DA
Radiatii Infrarosii NU DA DA NU

3514 Total Views 2 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published.