Vă prezint o alternativă pentru tabletele și crema de ciocolată comercializate.
Componente de bază:
- 100g pudră de cacao
- 15g pudră de scorțișoară
- Miere de albine după gust (se poate înlocui cu alte mirodenii, însă nu va avea aceeași savoare și aceleași proprietăți curative)
- Se pot adăuga și alte elemente care să-i confere un spor de savoare și de valoare nutritivă:
- Semințe mici (crude): susan, floarea soarelui…
- Semințe mari (de preferat crude și fără sare): nucă măcinată, alune (mai ales de pădure), caju, migdale, fistic…
- Fructe confiate (de preferat fără zahăr): goji, merișor, agrișe, stafide
- Mirodenii (în cantități mici): cuișoare pisate, ghimbir, piper, sare (un potențator de gust pe care nu-l recomand), nucșoară, pudră de ardei iute…
- Se poate alege densitatea (în funcție de cantitatea și de fluiditatea mierii), cantitatea de cacao și gradul de îndulcire al acesteia (în funcție de tipul și cantitatea mierii)
Costuri
- Nu necesită echipamente scumpe pentru producerea ei. Eu am folosit un borcan de 800g și un cuțit de masă fără zimți, însă pentru cantități mari se pretează un utilaj de bucătărie.
- Pentru un gust rafinat trebuie avut grijă în dozarea componentelor, dar mai ales în alegerea acestora. Calitatea componentelor influențează gustul!
Mod de preparare
Se pun într-un recipient de sticlă (ex: un borcan) 50g pudră de cacao și 10 g pudră de scorțișoară. Apoi se adaugă puțină miere fluidă, nezaharisită (ex: salcâm, floarea soarelui, polifloră…).
Se va alege mierea de floarea soarelui dacă se dorește nealterarea gustului de cacao, pe locul doi fiind mierea de salcâm, apoi celelalte tipuri. Mierea de rapiță este ideală pentru acest preparat, însă la început este mai dificil de încorporat în ea pudra de cacao și scorțișoară. După ce se amestecă temeinic se va mai adăuga atât miere cât și restul de 50g pudră de cacao. De data aceasta se poate opta și pentru o miere mai puțin fluidă. După gust, se va completa cu scorțișoară, minim 5g.
După preferință și gust se adaugă și alte mirodenii.
Se va amesteca suficient de mult încât conținutul să ajungă la o stare omogenă.
După faceți asta de mai multe ori, în scurt timp veți putea realiza această ciocolată fără a respecta gramajul și fără a o gusta în timpul execuției ei.
Se servește:
- ca atare, pe deserturile gata făcute aflate la temperaturi mai mici de 40 de grade C (orez cu lapte, griș cu lapte, melcișori cu lapte, pandișpan, torturi), pe o felie de pâine prăjită…
- alături de un pahar de suc proaspăt de portocale, lime sau lămâi,
- alături de fructe: kivi, banane…
- de preferat dimineața la micul dejun.
Siguranță
- Se prepară la rece păstrând vitaminele intacte.
- Ai control mai mare asupra calității având grijă să folosești cele mai bune componente
- Nu sunt folosiți aditivi alimentari: conservanți, stabilizatori, coloranți, arome identic naturale…
- O poți avea proaspătă, oricând dorești în cantitatea dorită
- Nu provoacă dependența! (este fără aditivi)
- În cazul unui organism sănătos, neafectat de aditivii utilizați în industria alimentară, această ciocolată, consumată cu bun simț, nu provoacă obezitatea!
ATENȚIE! Nu înlocuiește meniul zilnic! A nu se mânca atunci când sunteți înfometați!
Medicament
- Are rol de supliment nutritiv și adjuvant în vindecarea mai multor boli
- Crește sistemul imunitar, iar la folosirea mierii de mană se accentuează efectul
- Scade atât perioada de incubație cât și efectele bolilor respiratorii sezoniere (răceli)
- Îmbunătățește performanțele sportive, sexuale și intelectuale
- Înlocuiește cu succes efectele stimulatorii ale cafelei (efectul de trezire) intoxicând mai puțin organismul
Contraindicații
- Nu este recomandată pentru persoanele:
- alergice la una sau mai multe componente,
- care suferă de diabet
- supraponderale
- dependente de produsele existente în comerț: mâncare fast-food, dulciuri și alte semipreparate,
- extrem de sedentare,
- gurmande (dacă înlocuiesc alimentația zilnică cu acest preparat)
- Consumată seara târziu sau noaptea provoacă
- insomnie
- creșterea în greutate
- Deși are o cantitate extrem de mică de cofeină (~12mg la o lingură) în comparație cu cafeaua, cei sensibili la cofeină trebuie să aibă grijă. Valoarea exactă de cofeină în pudra de cacao variază în funcție de producător.
Aspect
- Are culoare naturală, dată de proporțiile componentelor folosite și de tipul acestora.
- Miros plăcut, predominant de cacao.
- Are un gust plăcut, însă neavând aditivi este mai puțin persistent.
Pofta bună!
© atlasuldesanatate.ro