Cum să mănânci simplu, ieftin și sănătos?

Foarte multă lume este de părere că mâncarea de calitate este scumpă și se găsește în magazinele de specialitate. Există și mâncare ieftină benefică sănătății noastre în piețele de fructe și legume. Trebuie doar să știm să o căutăm și să avem unu minim de imaginație în a o prepara.

Mulți dintre cei săraci se luptă pentru a supraviețui și acceptă aproape orice poate fi mâncat pentru a nu muri de inaniție. Însă frigul, lipsa de igienă, mâncarea puțină și lipsită de elemente esențiale existenței noastre conduc la inevitabile îmbolnăviri și chiar epidemii în rândul celor săraci.

Toată lumea, dar mai ales aceștia ar trebui să cunoască câteva reguli:

  1. Fructele și legumele se mănâncă pe cât posibil crude. Altfel își pierd din proprietățile necesare pentru a ne hrăni și a ne menține sănătoși. Procesând termic fructele și legumele vei avea nevoie de cantități mai mari din acestea pentru a te hrăni.
  2. Fructele, legumele și semințele de sezon sunt mai ieftine și conțin cantități mai mari de vitamine, minerale și enzime.
  3. Iarna încă se mai găsesc fructe precum merele și rădăcinoase precum morcovii, sfecla, ridichea neagră, țelina și o varietate mare de conserve de roșii, ardei capia, murături și zacuscă. La toate acestea se pot adăuga cereale fierte precum orez, mei, hrișcă, quinoa, linte.
  4. Mănâncă fructe și legume proaspete. Odată culese acestea încep să se degradeze. De aceea nu este bine să fie depozitate pentru o perioadă lungă de timp. Indicat este să faci cumpărături de minim două ori pe săptămână.
  5. Meniul trebuie schimbat de la o zi la alta pentru a acoperi o arie cât mai variată de vitamine, minerale și enzime.
  6. Pentru un plus de savoare folosiți elemente simple și ieftine pe care le puteți avea la îndemână. Vă puteți face singuri atât borcanele de murături cât și plicurile de condimente. Sunt mai ieftine, atent selecționate și lipsite de conservanți periculoși.
  7. Dacă țineți funcțional tot timpul anului un frigider cu spațiu de congelare, puteți pune la congelat pentru iarnă: fasole păstăi, mazăre, cătină (pentru răceli), afine…
  8. Înlocuiți pâinea scumpă și plină de conservanți cu mămăligă, orez, mei, hrișcă, quinoa, linte

Urmând acești pași economisiți bani și timp din achiziția și preparatul alimentelor, dar și din scăderea necesității utilizării serviciilor medicale și farmaceutice.

© atlasuldesanatate.ro

3635 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published.