Legenda spune că în cadrul unei dispute între zeița Palas Atenea și Poseidon pentru controlul regiunii Attica, Zeus a promis teritoriul celui care oferea cel mai folositor dar. Poseidon a lovit pământul cu tridentul său, făcând să apară un cal magnific, iar Atenea a făcut să apară un măslin. Ghiciți cine a câștigat? Datorită calităților esențiale pe care uleiul de măsline le oferă vieții, Atenea a primit Attica.
Cultivarea măslinelor era atât de importantă în Grecia Antică încât muntele de măslini era considerat pământ sacru, fiindu-le permis accesul doar celor puri. E de înțeles de ce, din cele mai vechi timpuri, uleiul de măsline a captat atenția cercetătorilor care i-au documentat beneficiile. La sfârșitul anilor ’90 uleiul de măsline extra virgin a fost declarat comoară și pilonul principal al dietei mediteraneene.
Are mai mult de 56 de beneficii, printre care:
- Cele 4 tipuri de antioxdanți (luteina, carotenoidul, polifenoli și beta-carotenul) pe care le conține contribuie la neutralizarea acțiunii radicalilor liberi vinovați de îmbătrânirea pielii și cancerul de piele.
- Alături de cei 4 magnifici, oleuropein-ul (cel care da gustul ușor amar și picant al uleiului) previne oxidarea colesterolului LDL, deci reduce riscul unui atac de cord.
- Vanadiul, un mineral mai puțin cunoscut, contribuie la stabilizarea glicemiei.
- Unii acizi grași din componența lui reduc pofta de mâncare și, per total uleiul stimulează metabolismul.
Sursa: www.camaragreceasca.ro