Beneficiile uleiului de măsline

4Legenda spune că în cadrul unei dispute între zeița Palas Atenea și Poseidon pentru controlul regiunii Attica, Zeus a promis teritoriul celui care oferea cel mai folositor dar. Poseidon a lovit pământul cu tridentul său, făcând să apară un cal magnific, iar Atenea a făcut să apară un măslin. Ghiciți cine a câștigat? Datorită calităților esențiale pe care uleiul de măsline le oferă vieții, Atenea a primit Attica. 

2Cultivarea măslinelor era atât de importantă în Grecia Antică încât muntele de măslini era considerat pământ sacru, fiindu-le permis accesul doar celor puri. E de înțeles de ce, din cele mai vechi timpuri, uleiul de măsline a captat atenția cercetătorilor care i-au documentat beneficiile. La sfârșitul anilor ’90 uleiul de măsline extra virgin a fost declarat comoară și pilonul principal al dietei mediteraneene.

Are mai mult de 56 de beneficii, printre care:

  1.  Cele 4 tipuri de antioxdanți (luteina, carotenoidul, polifenoli și beta-carotenul) pe care le conține contribuie la neutralizarea acțiunii radicalilor liberi vinovați de îmbătrânirea pielii și cancerul de piele.
  2. Alături de cei 4 magnifici, oleuropein-ul (cel care da gustul ușor amar și picant al uleiului) previne oxidarea colesterolului LDL, deci reduce riscul unui atac de cord.
  3. Vanadiul, un mineral mai puțin cunoscut, contribuie la stabilizarea glicemiei.
  4. Unii acizi grași din componența lui reduc pofta de mâncare și, per total uleiul stimulează metabolismul.

5Sursa: www.camaragreceasca.ro

3394 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published.