Christian Adventure – Școala de ghizi – a luat ființa pe data de 17 Octombrie 1997, la inițiativa a doi tineri iubitori de munte, Pandel Cristian (Turistu) și Berenghi Catalin (Mistrețu).
Școala de Ghizi montani are ca scop PROMOVAREA VALORILOR NAȚIONALE, popularitatea și sprijinirea turismului montan românesc. Prin intermediul scolii noastre, tinerii pot învăța cum se desfășoară un turism civilizat. Alături de noi vei avea ocazia de a vizita locuri cu peisaje de neuitat, poți descoperi adevăratele valori culturale pe care locuitorii României le-au uitat, poți cunoaște tineri cu aceleași hobby-uri și cu care poți încheia prietenii trainice.
Cursurile durează între 7 luni (seria de vară) și nouă luni (seria de iarnă), în tot acest timp cursanții au parte de cursuri teoretice, dar și de aplicații practice. Cursurile noastre teoretice, serviciile ghizilor instructori și echipamentul pe care îl punem la dispoziție (busole, hărțile, hamurile, carabinierele, corzile…) sunt gratuite.
În cadrul cursurilor teoretice, cursanții vor avea parte de noțiuni de geografie montană, alpinism, orientare turistică, meteorologie, avalanșe, prim ajutor, pericole montane, psihologie turistică, supraviețuire…
La finalul fiecărei serii, cursanții vor susține un examen scris și unul practic, din tot ce-au învățat de-a lungul celor 7 sau 9 luni.
Experiența montană, cunoștințele dobândite, pasiunea și ambiția insuflate cursanților de către Școala de Ghizi Christian Adventure, a dus la atingerea de către aceștia a unor performanțe notabile.
Finalizarea cursurilor și acumularea de informații i-a ajutat sa se autodepășească și să atingă vârfuri mărețe, de asemenea i-a transformat pe unii în adevărați lideri, conducând la rândul lor grupuri importante spre atingerea performanței.
Christian Adventure este mai mult decât o școală de ghizi, este un stil de viață, te învață să respecți muntele, să fii educat, să te respecți pe tine însuți și pe ceilalți.
Mai departe vă prezint o poveste scrisă de unul dintre cursanți în urma unei aplicații în Munții Bucegi
Aplicația 3: Padina, Peștera Ialomița, Piatra Arsă, Sinaia Cota 2000, o excursie de 3 zile în Munții Bucegi începută în dimineața zilei de 25 Ianuarie la ora 05:30 în Gara de Nord, cu direcția Sinaia.
Întrucât, din motive meteo, telecabinele din Sinaia sau Bușteni nu funcționau, am închiriat 13 Jeep-uri de la prietenii noștii offroad-eri care ne-au dus preț de 2 ore pe un drum cu zăpada până la genunchi la cabana Padina. Jandarmeria română s-a asigurat că nu vom fi opriți de niciun urs rătăcit, în demersul nostru de a cuceri Bucegii, iar un buldozer prietenos ne-a mai scos din când în când din situații limită. Seara, după ora 18 am plecat cu toții într-o excursie de speologie către Peștera Ialomița, unde am cercetat fiecare “cameră”, fiecare tunel/gaură/coridor, ne-am împrietenit cu liliecii și excrementele lor, iar la final, în jurul orei 23, înghețați și obosiți am pornit înapoi spre Padina pentru o masă caldă și un somn adânc.
Duminică dimineața la ora 9 am pornit voioși și optimiști într-un urcuș de 6 ore spre Piatra Arsă, la cota 1950. Dumnezeu ne-a dat după voia și ruga lui Catalin Berenghi, ghidul nostru, viscol, zăpadă adâncă, lapte de nu vedeai nimic și ger să omoare microbii. Cu toate acestea, am răzbit mândri și fericiți de izbânda noastră, fiecare dintre noi autodepășindu-și limitele. La ora 16 după ce toata lumea terminase de mâncat în restaurantul Complexului Sportiv Piatra Arsă cea mai buna mâncare pe care am gustat-o vreodată, am primit cu bucurie din partea ghizilor o noapte de cazare neplanificata (adică distracție și voie bună în vârful muntelui). Un somn de 10 ore care ne-a refăcut complet după un efort consistent din ziua precedentă și care ne-a pregătit pentru traseul de 4 ore ce ne aștepta în dimineața zilei de luni, până la Cota 2000.
Drumul ne-a întâmpinat cu ceață deja cunoscută, cu pericol de avalanșă și cu cei mai mari câini ciobănești pe care-i are Romania. Ajunși la cota 2000 Dumnezeu a făcut lumină și ceața s-a risipit, astfel că poza de grup ne-a prins fețele tuturor.
Narghilla din Sinaia ne-a găzduit pentru pizza, Pepsi și alte capricii delicioase, iar trenul de seara ne-a adus în siguranță în Gara de Nord, cu un bagaj de amintiri și emoții pe care nu le vom uita niciodată.
Mulțumesc Christian Adventure!