Secretul cuplurilor care rezistă în timp

Poate credeți că e comunicarea. Sau sexul. Ori poate copiii, sau lipsa lor. Sau banii și vacanțele lungi. Sau răbdarea? Nu. Esențiale nu sunt cele de mai sus. Sigur, ajută și ele, dar nu sunt esențiale. Cercetătorii s-au pus de acord, verdictul e că relațiile care durează în timp se bazează pe… sunteți gata? Bunătate. Ups, hai că la asta nu vă așteptați. Ești bun cu soțul și el e bun cu tine, perfect, veți avea o căsătorie de succes, indiferent de câți copii, câte mașini, câte vacanțe aveți împreună.

Conform psihologului Ty Tashiro, care e publicat în 2016 volumul Ştiința lui Până la adânci bătrâneți, doar trei din zece oameni care se căsătoresc au mariaje fericite. Trei din zece. Restul de șapte nu sunt fericiți la ei acasă. Mai mult de jumătate dintre noi.

Un grup de cercetători ai institutului Gottman (responsabil cu sănătatea emoțională a cuplurilor) a analizat începând cu anii ’80 felul în care cuplurile căsătorite reacționau la crize, pentru că la vremea aceea, rata divorțului era mai mare ca niciodată şi psihologii voiau să înțeleagă de ce. Patru decenii mai târziu, acești cercetători au formulat câteva concluzii, pe care vi le prezint mai jos, alături de emoțiile și opiniile mele vizavi de ele. Sursa materialului este http://www.businessinsider.com.

Metoda de cercetare a constat în interviuri cu cupluri proaspăt căsătorite, dar și în montarea de electrozi pe corpurile lor, pentru a le măsura reacțiile la discuții despre cum s-au cunoscut, despre un conflict major, despre amintiri plăcute împreună. După 6 ani, cuplurile au fost invitate din nou la interviuri. Concluziile lui John Gottman, inițiatoul studiului, au fost că perechile se împart în două categorii: Maeștrii (cei care erau încă fericiți împreună) și Dezastrele (cei care fie se despărțiseră între timp, fie nu mai erau fericiți împreună).

Cercetătorii au observat că Maeștrii fuseseră foarte calmi în timpul interviurilor inițiale, chiar și atunci când aveau conflicte, le rezolvau fără să se agite sau să ridice vocea. Dezastrele erau agitate, mereu într-o stare de atac și conflict, chiar și atunci când povesteau despre momentele lor frumoase. Mai departe, Gottman a creat un laborator care arăta ca o pensiune frumoasă pentru cupluri. Acolo a invitat 130 de perechi abia căsătorite, pe care le-a urmărit în timp ce ele își vedeau de viața lor. Imediat, Gottman a făcut o mega descoperire: ofertele de conectare (în original „bids”) sunt cele care contează pentru sănătatea unei relații.

……………..

Secretul cuplurilor care rezistă în timp este…